Jak levně procestovat svět? – aneb AirBnB v praxi

Projíždíme ušmudlaným nočním městem. Autobus nás vyplivl na okraji přístavu. Prší. Deštník neotevírám, jen táhneme svůj kufr. Na zmoklé dlažbě z nahrubo opracovaných žulových kvádrů chrastí kolečka. Přebíháme hlavní silnici a hned nás polkne bůhví jak stará zástavba. Úzké uličky, oprýskané budovy. Popelnice. Stále prší. Na displej telefonu dopadají kapky a podivně jej zkreslují. Přesto ukazuje cestu k cíli. Poznávám stará známá místa. Je pondělí, zhruba půl jedenácté večer, i tak se z baru před námi ozývá hlasitá hudba. Venku stojí parta lidí. Kouří, pijí a hlasitě se baví. Procházíme kolem a zastavujeme u obrovských vrat. Klapne zámek a vcházíme nízkými dvířky ve vratech do temnoty malého dvorku. V cizím městě, v cizím domě, uprostřed noci. Tady teď budeme bydlet. Tedy pokud pro nás někdo přijde…


Foto - Martina Jelínková


Ne, to není začátek hororové povídky, to je naše aktuální zkušenost s AirBnB z Neapole, kde jsme s přítelkyní strávili předposlední březnový týden. A po prvotním šoku to byla zkušenost velmi příjemná!

Přivítání bylo velmi hezké. Do svého bytu nás pozval Pascá, mladý Ital s partnerkou Carlou. V menším, přesto prostorném bytě nám nabídli svůj obývák. Ten se stal na pět dní naším domovem. Vzhledem k tomu, že jsme Neapol prochodili pěšky, rádi jsme se tam vraceli. Teplá sprcha, čaj, či káva a vlídné slovo přišlo vhod. Stejně tak kuchyně, kde jsme mohli vytvářet vlastní kreace.  Velmi vítané byly rady našich domácích. Přeci jen místní znají své město lépe, než průvodce. Ochutnali jsme společně také z místní produkce vín. Večer jsme tak strávili v diskuzích na více či méně vážná témata. Skvělé bylo právě poznat místní. Bavit se s nimi a vidět, jak na svět nahlíží oni. Poznávání odlišných kultur a světa je naším koníčkem. Snad neexistuje lepší způsob, jak si rozšířit obzory a bojovat proti strachu z cizího a neznámého, než je cestování. Vždyť právě to má být jedním z úkolů studentů humanitních oborů. Rozšiřovat si obzory. Nejen nad knihami, ale i v terénu. Občas vlastní zkušenost řekne více, než police knih.

Za nás můžeme tento způsob cestování rozhodně doporučit. Už dva dny po návratu koukáme, kam se podíváme příště. Cestování je díky levným letenkám, případně autobusům dostupné i studentům. Záleží však na vaší náročnosti. Pokud jste schopni ustoupit ze své komfortní zóny, najdete ubytování pro dva za 500 Kč za noc téměř kdekoli. My bydleli v centru Neapole jen o trochu dráž.

Zabalte kufry nebo batohy, rezervujte letenky a šup do světa. V dnešní době vám cestování a poznání světa na vlastní kůži nic nenahradí. Nikdy dříve to levnější nebylo.

Jak jsme se měli v Neapoli, zjistíte zde.


P.S.: Malá rada na závěr. Nebojte se kupovat letenky ze zahraničí. Z Polska či Německa je možné letět zásadně levněji, a pokud protrpíte cestu vlakem či autobusem, ušetříte klidně i tisíce.

Komentáře