Co si (ne)obléct na promoci


Listopad je v plném proudu, což znamená kromě depresí a vánoční výzdoby v obchodech ještě jednu věc: promoční sezónu. Největší množství absolventů fakulta vypustí do světa v průběhu v září, v počtu promujících tak jednoznačně vede listopad, kdy si zářijoví šťastlivci slavnostně jdou pro svůj diplom. A jako na každé společenské události platí i tady logická přímá úměra: čím víc lidí, tím víc faux pas. Ať už je to zvonící mobil, křičící dítě, nadšeně tleskající člen rodiny anebo to, co je vidět na první pohled – oblečení.

Promoce je událost tradiční, odehrává se podle stařičkých rituálů, zazní na ní latina a naši drazí vyučující obléknou legrační taláry s čepičkami. Z toho plyne zejména to, že společenský význam této události je hodnocen jako značný a měli bychom to výběrem oblečení reflektovat. Zvlášť studenti, kteří promují, by měli počítat s tím, že na ně bude po celou dobu obřadu upřena nekompromisní pozornost. Kovbojský klobouk, svetr se sobem, svůdné poloprůhledné šaty nebo kožená bunda, které jsme mohli vidět na promocích minulých let, nejsou nejvhodnějším způsobem, jak na to reagovat.

Co tedy vytáhnout onoho svátečního rána ze skříně? Velká večerní a frak jsou už příliš (přeci jen se promoce neodehrávají večer), ale havajská košile a šortky také nejsou to pravé ořechové. Pánové to mají snadné, neboť jako na každou společenskou příležitost se jim i sem krásně hodí oblek. Dámy pak mohou obléct malé černé nebo jiné koktejlové šaty (ideálně takové, které nebudou působit dojmem, že jejich nositelky jdou rovnou z pláže), případně kostýmek. Totéž platí i pro hosty, i když ti ještě mohou počítat s tím, že se ztratí v davu. To se jim bude hodit zejména u vchodu, protože jak stojí na pozvánce, lidé bez společenského oblečení nebudou vpuštěni dovnitř.

Věnujme tedy svému promočnímu oděvu alespoň malou pozornost. Dosáhli jsme vysokého vzdělání, prošli jsme mnohými zkouškami, překladem i Úvodem do historie; zvládneme přece na vlastní promoci nespáchat žádné foie gras.

Komentáře