Jaká tajemství jsme o sobě prozradili internetu

Pro nikoho už dnes není velkým tajemstvím ani překvapením, že nejen my se něco neustále dozvídáme z internetu, ale i samotný internet se něco neustále dozvídá o nás. Pořád ještě žijete v domnění, že internet je jen automatický stroj podobný třeba ledničce nebo pračce? Možná se mýlíte. Internet dnes totiž spíše připomíná živého a navíc dost zvědavého tvora, který o sebe pečuje a aktivně se zajímá o okolní svět. Internet nám tak nejen prozrazuje tajemství o různých stránkách života; i my mu bezděky a naivně otevíráme svoje pečlivě střežené nitro.


Napsat toto krátké pojednání mě přiměla ani ne tak moje všímavost nebo rozvážnost, ale spíše profesionální pohled „ze zákulisí“, takříkajíc z druhé strany barikády. Dennodenně totiž sleduji velmi zajímavé a výmluvné přehledy toho, jak a kdy se lidé chovají na sociálních sítích, webových stránkách a dalších virtuálních místech a nejsou to žádné údaje z tajných služeb, ale možnost dostupná všem smrtelníkům.

Znáte to ostatně i sami: otevřete nějakou stránku a úžasné soubory cookies vás ihned prokouknou a pak vám nabídnou reklamy nebo stránky, které odpovídají právě vašemu zájmu. Děje se to na Facebooku, na Googlu, na Instagramu… Kdo by nechtěl hned nalézt tu pračku, kterou zrovna potřebuje?

Když se na stejnou věc podíváte z druhé strany, tj. ze strany správců příslušných stránek, tak např. v případě webovek se dá velmi snadno zjistit, kolik lidí jednotlivé stránky navštívilo, kolik tam strávili času, z jakých stránek přišli a kam pokračovali potom, zda jsou mezi nimi muži nebo ženy, z jakého prohlížeče a pomocí kterého internetového poskytovatele se koukali, jaké mají zájmy, jak jsou staří a mnohé další. Ať je pro vás tato informace nová a šokující, anebo naopak známá a již takřka normální, rozhodně je dobré na ni čas od času pomyslet a z „autopilota“, kterého všichni tak často a rádi používáme, přepnout. Je to totiž cena za ideální pračku poněkud vysoká.

Říká se, že po jistém množství kliků na internetu toho o vás tento „velký bratr“ (považme třeba Google!) ví víc než váš nejbližší a nejvěrnější přítel – váš vkus, vzdělání, vyznání, politické preference či zdravotní problémy, vše tam je naservírováno jako na stříbrném podnose. Samozřejmě tyto údaje nemusejí být vázány na konkrétního člověka se jménem a číslem občanky, ale stejně, není to neuvěřitelné? Všichni to tak trochu víme, ale neváhali bychom, kdybychom měli podobné věci jen tak na potkání vykládat náhodným kolemjdoucím nebo prodavačkám v obchodě?

Ostatně ani s těmi pračkami to zřejmě nebude lepší: už nějakou dobu se mluví o tom, že brzo i ony budou vědět, co potřebujeme a chceme, a podle toho se pak samy zařídí. Dá se tedy očekávat, že údaje o našem soukromém životě půjdou stále víc na dračku – a bude jich čím dál tím víc. Kam tohle všechno jednou dojde, je opravdu velká neznámá, která spočívá nejen v rukou ajťáků, techniků, designérů, vizionářů a prodejců praček, ale také nás samých, protože také na nás záleží, co všechno ještě internetu svěříme a co už ne.

Komentáře