Ztraceni v humanitní vzdělanosti: užitečné tipy do studia

V posledním díle našeho miniseriálu pro nově přišedší prváky se ve stručnosti podíváme na to, co ještě nezaznělo a co by se vám mohlo při studiu hodit. Pohodlně se usaďte, poslední várka tipů, z nichž mnohé ocení i studenti vyšších ročníků, je před vámi.



1) Harmonogram akademického roku

Nevíte, kdy začíná semestr? Kdy přesně budou vánoční prázdniny? Odkdy dokdy je zkouškové? A kdy začíná další semestr? Pak máme pro vás dobrou zprávu: je tu něco, co vám tohle všechno prozradí. Jmenuje se to harmonogram akademického roku a najdete v něm všechna podstatná data.

2) Ubytovací stipendium

Na začátku každého akademického roku mohou podat všichni nepražští studenti žádost o ubytovací stipendium. Vzhledem k tomu, že se tato žádost podává jinde, než probíhá běžný elektronický akademický provoz, na ni řada studentů zapomíná. Stačí však kliknout sem, kam se přihlásíte svými přihlašovacími údaji do SISu, rozkliknout „Ubytovací stipendia“ a tam si vyplnit žádost – ale pozor, podávání žádostí se otevírá až 21. 10. 2018, dnes tedy ještě odejdete s nepořízenou. Je to nicméně velmi snadné a nezabere to víc než pár minut. Na nové Lamborghini si z toho asi sice nenašetříte, ale část nákladů minimálně na dopravu se ze stipendia určitě pokrýt dá.

3) Knihovna a studovna

Jinonice disponují poměrně velkou a dobře zásobenou knihovnou. Neváhejte, registrujte se (stačí do knihovny dojít s ISICem) a začněte půjčovat. Knihovníci jsou velmi milí, přátelští a ochotní a určitě vám vykouzlí úsměv na tváři. V knihovně lze také tisknout, více informací k tomu vám řeknou sami knihovníci, případně je naleznete na webu knihovny. Knihy, které jsou označené jako „Prezenční“, jsou uloženy ve studovně. Ta se nachází v budově naproti knihovně (přes ulici), je velmi hezky vybavená a můžete tam vysedávat do aleluja.

4) Elektronické zdroje

Fakulta má přístup do relativně rozsáhlé databáze elektronických zdrojů, zejména odborných časopisů. Vzhledem k tomu, že loni byl zprovozněn internetový celouniverzitní vyhledávač, který umí prakticky všechny tyto databáze prohledat, se v nich dá velmi snadno orientovat. Pokud tedy nepatří k vašim nejmilejším koníčkům sáhodlouhé hledání zdrojů na deseti různých místech, určitě se tam podívejte. Váš referát, seminární i bakalářská práce to jistě ocení.

5) Fóra v Moodlu

Přestože Moodle nepatří k největším favoritům místních vyučujících a mnozí ho vůbec nepoužívají, jsou věci, ke kterým je vyloženě vhodný a které na něm zaručeně najdete. Obzvlášť hodnotná jsou tři fóra: FAQ – Frequently Asked Questions, Dotazy ke studiu a Debata o předmětech. Pakliže si nebudete s něčím vědět rady, zkuste prohledat tato tři fóra; je dost pravděpodobné, že tam odpověď najdete. A když ji nenajdete, není nic jednoduššího, než položit tam dotaz a přispět tak mimo jiné k informovanosti příštích generací.

Jsme u konce našeho informačního seriálu. Snažili jsme se vám v něm zprostředkovat některé užitečné informace a jsme si vědomi toho, že v žádném případě nejsou vyčerpávající. Trápí-li vás tedy i nadále nějaké nevyřešené otázky (snad mimo těch existenciálních), neváhejte se s nimi obrátit na naše skvělé studijní oddělení. Tam vám jistě rádi pomohou.




Pozn. red.: Článek prošel aktualizací dne 20. 9. 2018.
.....................................................


.....................................................

Komentáře

  1. Ještě bych možná přidala do seznamu to, že existuje studentská místnost, loni byli i druháci překvapený, že tam vůbec něco takovýho je.

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, děkujeme za komentář. Studentská místnost je prostor v přízemí fakultní budovy v Jinonicích (vchod do ní je hned vedle velké auly), kde jsou vytvořeny perfektní podmínky pro to, aby tam studenti mohli studovat, číst si, odpočívat a být přitom hezky pohromadě.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat