Zápis předmětů – jak na to

Mohlo by se zdát, že se jedná o banalitu. Je to ale pár minut, které můžou rozhodnout o tom, jestli vás bude nadcházející semestr bavit, budete mít dostatek kreditů a taky jestli vám to k něčemu bude. Co k tomu tedy člověk na FHS potřebuje? To záleží na tom, jaké předměty si chce zapsat. Nerada bych některým vyučujícím křivdila, ale některé předměty jsou zkrátka výrazně oblíbenější než jiné. A v den zápisu tak často dochází k tomu, čemu se familiárně říká klikací závod.



Jak tedy na to?

Základem je kvalitní příprava, jednoduše musíte jasně vědět, co chcete. Několik hodin (nebo klidně dní) předem si připravte předměty, které si chcete zapsat. Jedná se o většinu kreditů, takže není radno přípravu podceňovat. Kromě toho, kolik kreditů potřebujete, které dny chcete do školy chodit, které předměty by vás dle popisu v sylabu mohly teoreticky bavit a zajímat, je důležité myslet také na nějakou kreditovou rezervu. To znamená, že ne všechny předměty musíte splnit na první pokus a je proto dobré počítat s nějakou rezervou. Místo předmětů za 25 kreditů proto volte například 35.
Je také dobré mít nějaký plán B. Pokud si najdete x předmětů, které si chcete zapsat, a v danou minutu vám vypadne internet, může se stát, že se vám nepodaří si žádný z nich zapsat. Pak přichází zmatek a zapisování čehokoli z nabídky, což se může vymstít. Tím se dostávám ke druhému předpokladu úspěchu, a tím je kvalitní internetové připojení. Zkrátka zařiďte, aby si sourozenec zrovna nestahoval filmy atp.

Pořadí předmětů. Velice důležitý předpoklad úspěchu. Ve zkratce – nejprve klikáme na blokáče a předměty jako lidská sexualita, u kterých je předpoklad velkého zájmu studentů.
Absolutní nezbytností pro bezchybný zápis předmětů je přesná časomíra. A pozor, zápis se může spustit třeba o minutu dříve, sbližte se proto co nejdříve s tlačítkem F5.
Toť vše. Snadné že?

P.S.: Pokud vám přeci jen nějaký vysněný předmět neklapne a nechce se vám čekat do příštího semestru, napište vyučujícímu či garantovi předmětu email a/nebo přijďte na první hodinu. Pokud je to v jejich možnostech, zapíšou vás nad limit.
Máte i vy nějaký tip, jak na to? Podělte se s námi.

Komentáře