Jak psát e-mail vyučujícímu

Znáte ten brilantní kreslený vtip o tom, jak student píše svému profesorovi? Jeho autor vystihl opravdu mnohé. Málokterý z rutinních úkonů na vysoké škole totiž vzbuzuje tolik otazníků, nervových tiků a rozpaků. A to na obou stranách pomyslné barikády.



Na prolomení ledů, ve kterých mnozí studenti při psaní svým vyučujícím vězí, přitom stačí pár jednoduchých zásad. V podstatě jsou jen tři: správně oslovit či alespoň pozdravit, zdvořile napsat, co potřebuji, správně se rozloučit. A přece v tom mnoho lidí chybuje.

První zásada bývá nejčastějším kamenem úrazu. Já jsem kupříkladu celý první semestr oslovovala jednoho vyučujícího s titulem Ph.D. „vážený pane profesore“. To je chyba, kterou někteří velkoryse přejdou, jiné to však vysloveně pohorší. Na univerzitě totiž není každý vyučující profesor a je třeba to respektovat. Zásada správného oslovování nám proto diktuje podívat se na všechny tituly, kterých daný „profesor“ dosáhl, a oslovit ho tím nejvyšším. Pořadí je následovné (od nejvyššího):
Profesor (prof.)
Docent (doc.)
Doktor (Ph.D., PhDr., RnDr. a ostatní tituly obsahující Dr.)
Magistr/Inženýr (Mgr., MgA., M. A./Ing.).
Pozor také na oslovení „vážený pane kolego/vážená paní kolegyně“. Tak nám sice páni profesoři říkají často, ale jako studenti si takové oslovení vůči vyučujícímu rozhodně nemůžeme dovolit – některá zvířátka jsou si zkrátka rovnější.

Otázkou zůstává snad nejčastější „dobrý den“. Při tom se vlk nažere a koza zůstane celá: vyučující mě nemůže obvinit, že jsem ho nepozdravil, a zároveň se nemusím obtěžovat s hledáním, jakých všech ranků už dosáhl. Tato varianta, byť v praxi nejčastější, však není úplně košer a znám lidi, které oslovení „dobrý den“ dokáže pěkně vytočit („Copak jsem nějaký dobrý den?!“). Proto raději pozor na něj. Košer je v tomto případě „dobrý den, pane docente“, tam ale koza už celá nezůstává – opět musíme dohledávat tituly.

Druhá zásada: zdvořilost. Je velmi překvapivé, že někteří univerzitní studenti neznají kouzelné slovíčko „prosím“. Maily jako „Zadáte mi teda to stipendium?“ nebo „Stále nemám tu známku v SISu!“ tak už dávno přešly z říše sci-fi do reality. Takové maily jsou daleko horší než všechny dobré dny dohromady, neboť poukazují na silný nedostatek respektu a zdvořilosti. Proto, prosím, pište alespoň tak, jak byste mluvili. Váženému profesorovi byste z očí do očí určitě neřekli, aby vám teda už koukal zadat to stipendium. Tak mu to ani nepište.

Třetí zásada, vhodný závěr, se pěkně doplňuje se zásadou první i druhou, jen je o mnoho jednodušší. Zdvořilý závěr e-mailu zpravidla obsahuje slovíčko „děkuji“ a rozloučení „s pozdravem (vaše jméno)“. To je to nejjednodušší, co můžete napsat, a určitě tím neuděláte chybu.

Vzato kolem a kolem, je třeba si uvědomit, že nepíšete ani do aristokratické rodiny z počátku devatenáctého století, ani do facebookové skupiny cOoL teEnagEřI. A když si nebudete vědět rady, zkuste si představit, že ten mail, co už půl hodiny píšete, budete muset jako adresát číst vy. Co byste si chtěli přečíst?

Komentáře

  1. Otázkou zůstává, jak odpovídat na odpověď a případné další zprávy v jedné e-mailové konverzaci. Tam už většinou pozdrav vynechávám a podepisuji se jen iniciálami.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat